Rozhovor s Ondřejem Polívkou: na moderním pětiboji se mi líbí všestrannost

05. 03. 2014 0 0 Aktuality Zpět na Úvod
Úvodní fotka
Jen těžko byste hledali všestrannější sport, než jakým je právě moderní pětiboj. Ondřej Polívka je jedním z nejlepších českých reprezentantů v moderním pětiboji a účastník olympijských her v Londýně 2012.

Ondro, mohl bys na úvod představit moderní pětiboj, shrnout, z jakých disciplín se skládá a jak taková soutěž probíhá...

Závod je ve většině případů rozdělen na semifinále, kde se soutěží bez jezdecké disciplíny, a finále, kterého se účastní 36 závodníků. Ve finálový den se začíná šermem, kde soupeří "každý s každým" na jeden vítězný zásah. Jednotlivý souboj může trvat maximálně jednu minutu a podle počtu vítězství se rozdělují body. Následuje plavání 200 m volným způsobem. Třetí disciplínou je jízda na koni, parkurové skákání, kde je 15 skoků rozděleno na 12 překážek. Koně se závodníkům přiřazují losem. Na závěr je kombinovaná disciplína, střelba z laserové pistole + běh. Momentálně je trať rozdělena na úseky 4 x 800 m. Střílí se před každou osmistovkou, kdy musí závodník pětkrát trefit terč. Startuje se handicapovým způsobem. Podle počtu získaných bodů z předchozích disciplín se vypočítají časové rozestupy, se kterými závodníci vybíhají na trať. Závodník, který doběhne první do cíle, vyhrál.

Proč jsi se rozhodl právě tento sport?

Bio zpovídaného

Věk: 25 let

Povolání: Voják z povolání, student

Klub: ASC Dukla Praha

Krátký životopis: Úspěšný český reprezentant v moderním pětiboji a mimo jiné také student 5. ročníku TF na ČZU. 

Úspěchy: 

1. místo na ME seniorů 2009

1. místo na MS juniorů 2007

1. místo na MS týmů 2009

V roce 2012 se kvalifikoval na olympijské hry do Londýna, kde skončil na 15. místě.

Původně jsem začínal s plaváním, které mi za prvé moc nešlo, a ani mě to potom už nebavilo. Nicméně jsem ho dělal docela dlouho a nechtěl jsem se toho úplně pustit. S moderním pětibojem mě seznámil v roce 2001 kamarád ze školy. Zalíbilo se mi, že je to všestranně zaměřený. Navíc, když člověk zrovna nemá náladu na jednu z disciplín, tak jsou tam další čtyři, kterým se může věnovat.

Jak jsi na tom s jednotlivými disciplínami, s čím nejvíc bojuješ?

Nejvíc se peru se šermem. Ale pracuji na tom. Momentálně spolupracujeme s bývalým ukrajinským pětibojařem, který byl dobrý v šermu. Na podzim to vypadalo celkem nadějně. Uvidíme, jestli se to projeví i v závodě.

Co konkrétně se ti při tom šermu nedaří? Trefit se?

A tvoje nejsilnější disciplína?

Nejlíp mi šla vždycky střelba. Teď je to spojené s během, tak asi ta kombinovaná disciplína. V plavání je to takový průměr a koně, no tak to záleží, jak se dokážu s koněm sžít. V jezdecké disciplíně nejsou výsledky nikdy tak stabilní, jako třeba u plavání nebo u běhu.

iZUN: Jak je rozvržená sezóna v moderním pětiboji?

Přípravné období nám začíná v říjnu. Koncem února startují světové poháry, které se konají přibližně každý měsíc. Kolem července bývá mistrovství Evropy a mistrovství světa se koná v srpnu nebo v září. Je to ale rok od roku jiné a záleží také na tom, v jaké fázi olympijského cyklu se sezóna nachází. Potom nastává přibližně měsíc, měsíc a půl přechodné období, kdy máme volno.

Kolikrát týdně a kde trénuješ?

Většinou šestkrát týdně a jeden den mám volný. Plavání, běh a střelbu trénuju na Julisce. Do Vršovic nebo Letňan jezdíme trénovat s šermířskými specialisty. Na koně se jezdí obvykle dvakrát týdně do Poděbrad.

Dnes jsem dělal imitační plavecká posilovací cvičení. Potom jsem trénoval střelbu a běh. I když se tomu zatím ještě nedá říkat běh, protože jsem měl zlomenou nohu. Spíš jsem jen klusal a u toho střílel. Pak jsem byl plavat a na rehabilitaci.

Šlo o únavovou zlomeninu. Začalo to někdy koncem října, ale že se jedná o "únavovku" se zjistilo až začátkem ledna. Dostal jsem na pět týdnů chodící ortézu a v tréninku jsem se věnoval imitačním a posilovacím cvičením na hořejšek. Teď tu nohu zkouším postupně zatěžovat, sice to zatím není úplně ono, ale začínám se do toho pomalu dostávat.

Jak probíhal olympijský závod v Londýně z tvého pohledu?

Hned na začátku se mi nepovedl šerm. Dá se říct, že téměř vůbec. Trošku jsem se bál, jestli to nebude mít vliv na ostatní disciplíny. Nakonec jsem byl rád, že se mi povedlo hodit to za hlavu a nemyslet na to. Ve zbývajících disciplínách jsem předvedl, na co jsem měl natrénováno, takže s tím jsem byl spokojený. V plavání jsem si udělal osobák o vteřinu a půl a nejvíc mě v pořadí posunula kombinovaná disciplína. Nicméně, i když ten šerm nebyl úplně vydařený a umístění nebylo takové, které jsem si přál, tak to byl nakonec pro mě úspěch.

Jaké máš sportovní plány do budoucna? Olympiáda v Riu už se pomalu blíží...

Určitě bych se tam rád kvalifikoval, doufám, že to vyjde. Kvalifikace nám začíná příští rok začátkem června a trvá jeden kalendářní rok, tak uvidíme. Samozřejmě, všechno záleží hlavně na zdraví.

Pojďme se na chvíli bavit o tvých "studijních úspěších". Jaký obor studuješ a kdy tě čekají státnice?

Od prvního ročníku studuji kombinovaně obor "Informační a řídící technika" na Technické fakultě. Momentálně jsem v posledním, pátém ročníku. Státnice mě čekají příští rok, pokud půjde vše podle plánu.

iZUN: Baví tě studium?

Jak kdy. Záleží na předmětu a také na vyučujících, jestli mě dokážou zaujmout nebo ne. Jsou předměty, které mě hodně baví a rád bych se jim věnoval víc, ale tak to bohužel nefunguje.

iZUN: O čem píšeš diplomku?

Moje diplomka je zaměřená na problematiku "Návrh automatizace řízení budovy". 

Pozn. autorky: Ondra byl samozřejmě mnohem sdílnější, ale jakmile jsem položila tuto otázku, jakoby na mě najednou začal mluvit čínsky a já byla v koncích... (kdyby snad ještě někdo pochyboval, ano, studuji na PEF).

iZUN: Čemu se věnuješ ve zbytku volného času? Máš nějaké koníčky mimo sport?

Hlavními koníčky jsou rozhodně doplňkové sportovní aktivity, jako třeba kolo, běžky nebo badminton. Nedávno jsem také začal dělat rodokmen přes jednu webovou aplikaci. Sám jsem zvědavý, jak dlouho mi to vydrží a kam až s tím dojdu. Potom jsou to například počítače nebo četba.

Na závěr jedna zemědělská. Jaký máš názor na klecový chov drůbeže?

Bio zpovídaného

Ondra je asi jediný člověk,  co znám, který je dochvilnější víc než já. V restauraci Pod Juliskou, kde jsme si domluvili schůzku, nečekám já na něj, ale bohužel on na mě. Během rozhovoru na sebe prozradí, že je tak trošku flegmatik, co má rád hlavně pohodu a já nemůžu nesouhlasit. Povídání s ním bylo od začátku do konce velmi příjemné a zajímavé. A já pevně doufám, že Ondrovi vydrží zdraví a až dopiluje s novým trenérem svůj šermířský um, určitě o něm do budoucna ještě hodně uslyšíme.

Asi to tak úplně neřeším, řekl bych. Co si ale pamatuji, tak jsem s tím měl celkem problém při zkoušce pár let zpátky. Vzpomínám si, že tam byly nějaké normy na m² a počítali jsme, kolik drůbeže se tam může chovat. 

Autoři: Lenka Šedinová Foto: Z archivu Ondřeje Polívky,
nebo sdílej

Mrkni taky na tohle

17. 10. 2019 0

Využití volného času na ČZU? Jak jinak než sportovně!

Číst více
09. 10. 2019 0

Oh, I think I‘ve found myself a cheerleader

Číst více
26. 03. 2019 0

Poslední šance na letošní letní kurzy!

Číst více

Komentáře

Uživatel

Naši partneři

Došlo k neočekávané chybě! Načíst znovu 🗙