Winter is coming – navštivte naši saunu!

14. 11. 2016 0 0 Aktuality Zpět na Úvod
Úvodní fotka
Katedru tělesné výchovy zná každý zemědělec, ti starší především díky slavné rozplavbě, ostatní zase kvůli nějakému tomu povinnému sportu. Jenže málo kdo ví, jaké všechny komnaty nejvyšší pomoci tu může nalézt. Jednou z nich je i ta, kterou se nesluší navštívit v oblečení.

Pro nezasvěcené zůstává sauna pouze místností, kde je teplota nastavena na 90°C. Ovšem často se jí také připisuje nezanedbatelný vliv na náladu, která je důležitá pro imunitu. Během vyčerpávajících podzimních a zimních měsíců lze v teple sauny načerpat novou energii, nejenom pro náročné studium.

Cesta k sauně

O saunování lze hovořit jako o jakémsi odpočinkovém rituálu, který má svou neměnnou filosofii a pravidla, která je třeba dodržovat. Proto je nutné se před prvním vstupem do sauny řádně osprchovat a následně osušit. Spory o tom, zda chodit do sauny v plavkách nebo bez nich tu byly a vždy budou. Osobně jsem zastáncem saunování bez plavek. Zde je několik argumentů. Pokud už jste se rozhodli své tělo řádně prohřát, je třeba to dopřát celému tělu bez výjimek. Po jedné návštěvě sauny vždy následuje ochlazení ve speciálním bazénku a je velice nehygienické vstupovat do něj jinak než na Adama a Evu. Stydlivější zemědělkyně a zemědělci si mohou s sebou vzít dva ručníky, jeden na obtočení kolem těla, a druhý, na kterém si budou hovět.

Recepce

Jsme tedy připraveni, pantofle taky necháme před saunou, poslední nádech a jdeme na to! Sauna na ČZU má dvě lavice. Pochopitelně je na té vyšší daleko větší horko, a proto ji doporučuji především mužům a ostříleným saunařům. Není totiž žádné hrdinství vydržet nahoře pět minut a zbývajících deset popadat dech na spodní lavici. V sauně bychom měli vydržet od minimálních deseti do ideálních patnácti minut. Vše samozřejmě záleží na vnitřní teplotě, našich zkušenostech i aktuální kondici. Nezkušení vydrží zpravidla jen pár minut, ani tato na první pohled malá výdrž neznamená, že by tělo bylo nějak výrazně ošizeno. Naopak, vyplatí se vám přesně spoléhat na jeho reakce. Nezapomeňte si tedy při vstupu otočit „saunové hodiny“, ať víte, jak vám ubíhá čas. Do sauny na ČZU se bez problémů vejde 5 lidí, při větším počtu už je třeba se prostřídat.

Prostor Sauna Klubu

No a jakou polohu v sauně zvolit? Vždy pamatujte na to, že byste měli mít ve stejné úrovni hlavu a nohy, tedy pokud sedíte. Ne vždy to samozřejmě podmínky dovolí, ale pokud se budete touto zásadou řídit, zabráníte tak případným problémům. Pokud ležíte, je vše vyřešeno a vaše záda vám budou děkovat za prohřátí, jaké jste jim poskytli.

Prostor sauny

Během vašeho pobytu v sauně samozřejmě konverzujte, ale ne tak, abyste výrazně rušili ostatní návštěvníky. Ideálně tedy šeptejte. I díky mnoha filmům pro dospělé si řada lidí stále myslí, že sauna je místem pro okoukávání cizích holek. Nebuďte za barbary a vyvarujte se tohoto velkého omylu, jehož se stále dopouští někteří návštěvníci v saunách jak v Česku, tak i jinde ve světě. Dbejte také na to, aby váš pot zůstal pouze na vašem ručníku. Jak už jsem zmínil, ideálně máte jeden ručník kolem pasu a na druhém sedíte nebo ležíte.

Saunování

Pomalu se blíží patnáctá minuta. Ano, je čas na zchlazení. Co ale teď a co až potom? Ihned po opuštění sauny vyrazte do studené sprchy. Smyjte ze sebe veškerý pot a můžete se vydat vstříc bazénku s ledovou vodou. Dle chutí můžete dát ještě jednu sprchu a pak už je čas na odpočinek. V ideálním případě je ještě vhodné vyjít ven na čerstvý vzduch, ale to v našem Sauna Klubu bohužel nejde. Asi proto, abychom neděsili všechny suchdoláky vracející se kolem KTV do svých domovů. Ovšem s troškou štěstí bude v zimě připraveno pro odvážné menší dovádění ve sněhu, místo bazénku, no kdo by se nepřidal?

Detail na kamna

Slíbený odpočinek je ideální strávit na lehátku s dostatkem nealkoholických nápojů. V přestávce mezi jednotlivými saunami by měl člověk vypít minimálně půl litru vody. Můžete využít malý bar, který u sauny najdete a fajnšmekři mohou zkusit, jak na ně bude působit kombinace pivka (opravdu pivka, ne piv) a pocení. Samozřejmě je jen na vás, kolikrát se půjdete saunovat. Zlaté pravidlo ale zní, třikrát a dost.

Ledový bazének

No a kdy a za kolik můžeme prostory sauny využít?

Otevírací doba:

  • pondělí  16.30—21.30
  • úterý     ZAVŘENO
  • středa   16.30—21.30
  • čtvrtek  16.30—21.30
  • pátek    16.30—21.30
  • sobota   ZAVŘENO
  • neděle   15.00—20.30

Objednávky a informace na tel.: 224 383 670 pouze v době provozu sauny!

Ceny:

  •  studenti 90 Kč/90 min.
  •  zaměstnanci ČZU 100 Kč/90 min.
  •  ostatní 110 Kč/90 min.

Pro saunové nadšence jsou k dispozici i permanentky:

  • studenti 11 vstupů 900 Kč
  • zaměstnanci 11 vstupů 1 000 Kč
  • ostatní 11 vstupů 1 100 Kč

Pokud byste zatoužili po nějaké skupinové akci a chtěli jste si saunu zarezervovat jen pro sebe, právě pro vás je tato nabídka:

  • 10 lidí/90 minut 900 Kč

V případě, že si zapomenete ručník, za poplatek 20 Kč je možnost si ho půjčit.

V prostoru Sauna Klubu také naleznete malé solárium, kde lze chytat bronz za 6 Kč/min., nebo si můžete zakoupit permanentku, která stojí 600 Kč a zahrnuje 110 minut slunění. Na speciální objednávku je k dispozici také možnost masáže.

 

Už není důvod otálet, v nadcházejících studených měsících je návštěva místní sauny, která čerpá teplo přímo od Saurona z Hory osudu, více než příjemným zpestřením a zároveň skvělým prostředkem pro odpočinek, či znovunabrání sil.

Nepoťte se jen nad luštěním skript, ale pojďte to zkusit i do sauny!

Autoři: Roman Kotvald, Adam Valečka Foto: Tereza Javůrková
nebo sdílej

Mrkni taky na tohle

17. 10. 2019 0

Využití volného času na ČZU? Jak jinak než sportovně!

Číst více
17. 10. 2019 0

Využití volného času na ČZU? Jak jinak než sportovně!

Číst více
09. 10. 2019 0

Oh, I think I‘ve found myself a cheerleader

Číst více

Komentáře

Uživatel

Naši partneři

Došlo k neočekávané chybě! Načíst znovu 🗙