Za poznáním Suchdola na kole i pěšky

27. 03. 2014 1 0 Aktuality Zpět na Úvod
Úvodní fotka
Suchdol, svou polohou snadno označitelný jako konec Prahy, pro mnohé velmi vzdálený a velmi špatně dostupný. Ne vždy je však špatné nebýt přímo středem velkoměsta. Suchdol totiž ukrývá i mnoho příležitostí pro provětrání hlavy i nohou, které jsou k nezaplacení! Pojďme tedy spolu využít krásného počasí, šlápnout do pedálů a projet si pár cyklostezek v okolí.

Trošku kopcovitější, ale pro nás polohou nejbližší, je cyklostezka označená jako A171. Během pěti kilometrů, které vás dovezou ze Suchdola, přes Lysolaje až do Nebušic, si zde dáte pořádně do těla. Pozor, cesta určitě není pro žádné slečinky. Pokud čekáte vyasfaltovanou trasu, musíme vás zklamat! Tato trasa vás protáhne přes pole i lesy, z pozitivního pohledu procvičíte nejen nohy, ale ta část, která se studuje na fakultě Agrobiologie, si může procvičit i poznávačku různých rostlin. Pokud jsme vás tedy nalákali, můžeme šlápnout do pedálů.

plánek trasy

Začneme u naší univerzity na křižovatce ulic Sídlištní a Kamýcká. Start jde opravdu zlehka a po průjezdu ulicí Sídlištní nás již čeká první kopeček dolů. Nebude trvat dlouho a dojedete až do Lysolajů. Zde musíte mít oči na stopkách a vyhlížet ulici Starodvorská. Samozřejmě, jak to tak bývá, výrobci cyklostezek si s detaily moc nevyhrají, a tak i tady párkrát si asi seskočíte z kola a budete hledat menší, žluté tabulky s číslem. V tomto případě je ovšem budete hledat marně, a tak ať žijí chytré telefony a GPS navigace. Ale co vy víte, třeba se vám podaří najít i parádní delší, ale za to horší cestu.

Každopádně držme se našeho původního plánu a projeďme Starodvorskou ulicí. Vyjedeme z Lysolajů  a je tu naše první polní cesta. Tou pokračujeme, dokud nedojedeme k lesu. Většina z vás možná bude mít chuť po pár metrech horšího terénu odbočit raději na silnici, která kříží cestu, my však vydržíme vše, a pokračuje po naší polno-lesní cestě. Nedlouho na to se před námi vynoří pár domků. My ale stočíme řídítka doleva a pokračujeme kolem lesa, dokud se do něj nevnoříme úplně. Pak už jen sjet kopeček dolů a jsme v našem cíli! Vítá vás městská část Nebušice.

Top komentář
01 dubna, 2014 - 21:43 - Anonymní zemědělec (bez ověření)

paráda, perfektni článok

A pokud nejste z Prahy a nemáte možnost sehnat si kolo, tak i vám přihodím jeden typ, jak prožít krásný den v přírodě. Jedná se o naučno-poznávací stezku vedoucí Roztockým hájem a Tichém údolím. Stezka vás povede chráněnou přírodní rezervací Roztocký háj – Tiché údolí i přírodní rezervací údolí Únětického potoka. Pro projití této stezky si raději rezervujte více času, jelikož se zastavíte u každé tabule, kde se dozvíte hromadu zajímavých informací. Na své si přijdou milovníci starých staveb, ale i veškeré fauny a flóry. Můžete jít po stopách pravěkého osídlení, ale i zjistit geologickou stavbu okolí. Během slunného dne tedy nechytnete jen bronz, ale i hromadu vědomostí.

plánek trasy

Pro ty, koho jsme zaujali, je pro začátek dobré říci, že trasa je dlouhá sedm a půl kilometru a má celkem dvanáct zastávek. Bohužel i tady si spíše budete hrát na stopovanou, jelikož značení není zrovna precizní a najít tedy všech 12 stanovišť je pro řádné skauty. Autor stezky se totiž rozhodl, že aby vše bylo zajímavější, umístí pár tabulí na žlutou a pár na modrou stezku. Místy je oříšek se vyznat, jakou by jste se měli vydat, ale nakonec se to dá zvládnout. Vychází se z ulice Kamýcká a zde najdeme výchozí žlutou značku, po které jdeme. Po sledování žluté značky dojdete k první tabuli, která se vám pokusí nastínit kudy dál. Hodně štěstí! Úspěšní by měli skončit ve Starém Suchdole u Kozích hřbetů. Nepodceňte ani boty, jelikož cesta je velmi přírodní, tudíž místy bahnitá. Vše záleží samozřejmě na počasí. Jinak musím říci, že stezka je krásně udělaná a okolí Suchdola pro vás získá nový rozměr! Člověk kolikrát zapomene, že je stále v Praze.

Úspěšným by se mělo podařit projít zastávky:

  • Vltavské údolí

Vltavské údolí-první stanice

  • Vyhlídka na hradiště Zámka
  • Roztocký háj

Roztocký háj

  • Obec Roztoky
  • Maxmiliánka

Bývalá restaurace Maxmiliánka

  • Spálený mlýn

Spálený mlýn

  • Tůmův mlýn
  • Trojanův mlýn
  • Soutěska pod Holým vrchem
  • Holý vrch – Alšova vyhlídka

Alšova vyhlídka

  • Kaple sv. Václava

Kaple Svatého Václava

  • Starý Suchdol

Starý Suchdol

Takže lenoši a lenošky, můžeme vyrazit?

Autoři: Michala Volná, Vladimír Kuryliak Foto: www.stezky.info,
nebo sdílej

Mrkni taky na tohle

03. 03. 2019 0

Nedělní přehled je tu! Na co se můžete těšit v následujícím týdnu?

Číst více
24. 02. 2019 0

To nejzajímavější ve 3. týdnu semestru

Číst více
23. 12. 2018 0

Památník velkého hrdiny před branami ČZU

Číst více

Komentáře

Uživatel
Anonymní zemědělec
Anonymní zemědělec - 01 dubna, 2014 - 21:43

paráda, perfektni článok

| 51

Naši partneři

Došlo k neočekávané chybě! Načíst znovu 🗙