ČZU bude mít svého zástupce v olympijském Londýně

11. 03. 2012 4 0 Aktuality Zpět na Úvod
Úvodní fotka
Co si představíte, když vám dnes řeknu: 8. 8. 2012, PEF, Londýn a Jakub Vadlejch? Nemyslitelné se během těchto dní stává skutečností! Olympijský Londýn navštíví zemědělec, jenž si do letadla s sebou místo vidlí vezme oštěp.

iZUN: Mohl by ses prosím našim čtenářům ve stručnosti představit?

Mé jméno je Jakub Vadlejch, jsem rodilý Pražák a sportovec tělem i duší. Již od raného mládí jsem kombinoval různé druhy sportu, tedy hlavně spíše ty letní, jako jsou florbal a fotbal, stolní tenis, cyklistiku atd. Atletika ale nakonec vyhrála... Co se týče střední školy, tak jsem absolvoval šestileté gymnázium Postupická — Praha 4. Pro svoji výhodnou lokalitu (Suchdol, tréninkový stadion TJ DUKLA Praha mám do 15 minut) a obor, který jsem chtěl, tedy v současné době studuji PaE na ČZU PEF. Volný čas trávím se svou přítelkyní (taktéž atletka), nebo si přečtu pěknou knížku či si poslechnu hezkou muziku.

Jaká byla Tvoje sportovní minulost? Dělal jsi před oštěpem ještě nějaký jiný sport?

Jak už jsem zmínil u předchozí otázky, kombinoval jsem více sportů, dlouhou dobu jsem stíhal atletiku a zároveň florbal, jenž mě stále hodně baví, ale jak plynul čas a já se zlepšoval v oštěpu, atletika byla pro mě jasná volba. Přece jenom se v ní mohu soustředit především sám na sebe, a dobrý či špatný výkon je tak závislý čistě na mně.

iZUN: Jak dlouho se věnuješ hodu oštěpem a jakých svých výsledků si nejvíce ceníš? Jaká je hodnota Tvého osobního rekordu?

Oštěpu se věnuji od svých 13 let, ale už předtím jsem koketoval s kriketovým míčkem, takže to byl přirozený vývoj. Nejvíce si cením toho, že jsem ještě donedávna držel historický světový primát 19letých výkonem 84,47 m, což je zároveň i mým osobním rekordem.

Kuba při tréninku v JAR 

Máš se zúčastnit OH v Londýně v roce 2012. Jaká byla/jsou kvalifikační kritéria? (Kolik sportovců — oštěpařů z ČR se zúčastní?) Už je Tvoje účast na hrách jistá na 100 %? 100 % jisté to ještě není, v loňském roce byla hranice limitu nastavena na 82 metrů, takže tu jsem splnil, ale bude ještě potřeba letos takzvaným mírnějším kriteriem potvrdit, tedy hodit 80,50 m, pak by mohla jedině ještě nastat situace, že i kdybych měl splněný a potvrzený limit, tři oštěpaři by hodili dál než já, ale to je u nás více než nepravděpodobné, na OH mohou startovat 3 závodníci z jedné země v každé disciplíně.

iZUN: Víš už přesně, který den budeš závodit? (Aby mohla celá zemědělka držet palce.)

Tak to jste mě dostali. Myslím, že to bude 8. 8., tedy na tento den je plánovaná kvalifikace.

iZUN: S jakým výsledkem bys v závodě byl spokojený?

Kdybych se probojoval z kvalifikace do finále, byl bych spokojený (tj. do 12. místa). Všechno navíc by byla třešnička na dortu…

iZUN: Pociťuješ nějaký zvýšený tlak médií a okolí, nebo máš možnost být v roli „černého koně“?

Zatím nepociťuji nějaký zvýšený tlak, ale s blížícími se závody asi bude přirozeně růst. Říkám si, že můžu jenom mile překvapit.

Kdo Tě trénuje, případně, zda všichni reprezentanti ČR tvoří jednu tréninkovou skupinu?

Už druhým rokem jsem pod vedením Jana Železného, asi netřeba představovat. To, že mě trénuje a pomáhá mi, chápu jako jedno z největších štěstí, které mě v životě potkalo. Jinak, ve skupině nás je pět (dvě holky — Barbora Špotáková a Jarmila Klimešová plus 3 kluci — Petr Frydrych, Vítězslav Veselý a já). V poslední době s námi ještě jezdí na soustředění oštěpařský mistr světa Fin Tero Pitkamaki.

Jakub Vadlejch a jeho trenér Jan Železný

iZUN: V Africe budeš makat dva měsíce, kde přesně?

Jsme ubytováni ve městě Potschefstroom, asi 140 km JZ od Johannesburgu (Jihoafrická republika), je tu nádherně, skvělé prostředí pro trénink, jinak, co se týče trenéra a Báry, jsou to jedny z největších osobností, co jsem v životě potkal (teď myslím i po lidské stránce). Za to, kde jsem teď, hodně vděčím i jim.

iZUN: Popiš prosím čtenářům běžný tréninkový den oštěpaře v Africe (typ tréninku, počet tréninkových fází atd.)

Trénujeme každý den vyjma víkendů dvoufázově, to nám dává trenér aspoň trochu oddychnout. Když to převedu na dnešek, tak vstanu někdy kolem osmé hodiny, na desátou máme domluvené házení, trénink zabere tak dvě hodiny a pak následuje oběd. Po obědě podle nálady buď odpočíváme, čteme nějakou literaturu, jak kdo má rád, a od čtvrté hodiny jdeme do posilovny, kde strávíme i s rozcvičením tak dvě a půl hodiny. Samozřejmě, každý den je jiný, takže kombinace tréninků jsou různé (odrazy, sprinty, dlouhé běhy, klusy, různá speciální cvičení na oštěp…)

iZUN: Jak se Ti daří skloubit studium a vrcholový sport? Vychází Ti univerzita nějak vstříc?

Mám jenom dobré zkušenosti.

V čem vidíš svoji největší sílu a naopak slabinu? Na čem je třeba ještě nejvíce zapracovat, aby to v Londýně letělo co nejdál?

Říká se, že oštěp se hází nohama, já mám naopak od přírody rychlou ruku a záda, takže když se ještě více zaměříme na nohy, bude kam stoupat.

iZUN: Jaký je Tvůj názor na klecový chov drůbeže?

Zajímavá otázka, no, já si myslím, že klecový chov drůbeže skoro asi jako každá věc má své pro a proti. Pro je určitě ekonomická stránka věci, proti je ne příliš pohodlný život takto chované drůbeže. Zastáncem ale nejsem. Jako kluk, který strávil velikou část dětství u babičky na vesnici mezi slepicemi, jsem donedávna téměř nepoznal kupovaná vajíčka.

Autoři: Adam Valečka
nebo sdílej

Mrkni taky na tohle

17. 10. 2019 0

Využití volného času na ČZU? Jak jinak než sportovně!

Číst více
09. 10. 2019 0

Oh, I think I‘ve found myself a cheerleader

Číst více
26. 03. 2019 0

Poslední šance na letošní letní kurzy!

Číst více

Komentáře

Uživatel
Anonymní zemědělec
Anonymní zemědělec - 11 března, 2012 - 20:23

Na poslední fotce je Petr Frydrych. Ale jinak pěkný článek

| 40
AV
AV - 12 března, 2012 - 17:29

Omlouvám se, už je pryč ;)

| 32
Anonymní zemědělec
Anonymní zemědělec - 31 října, 2012 - 08:38

furt tam neni Kuba

| 35
Anonymní zemědělec
Anonymní zemědělec - 31 října, 2012 - 11:20

už jo

| 29

Naši partneři

Došlo k neočekávané chybě! Načíst znovu 🗙