Další zástupce ČZU v olympijském Londýně!

22. 07. 2012 3 0 Aktuality Zpět na Úvod
Úvodní fotka
Oštěpař Jakub Vadlejch nebude v Londýně jediným zástupcem naší školy. Směle se k němu přidává výškařka Oldřiška Marešová, kterou vám v dnešním článku představíme.

Oldřiška studuje na zemědělce již pátým rokem na Provozně ekonomické fakultě obor Hospodářská politika a správa. Místo práce na poli si ale ke studiu zvolila skok do výšky, a to na té nejvyšší úrovni. Jak se vůbec dá skloubit příprava na OH se studiem na ČZU, co očekává od londýnských her a koho tipuje na vítěze v sektoru výškařek?

Oldřiška

iZUN: Jak dlouho už se věnuješ výšce?

Na první trénink jsem přišla v říjnu 1999, takže tohle je už moje 13. sezóna.

Dozvěděl jsem se, že jsi v minulosti stíhala ještě basketbal a běh. Proč zvítězil právě skok do výšky?

Velmi brzy jsem pochopila, že nejsem kolektivní hráč. U běhů zaúřadovaly zdravotní problémy, a jelikož byl tenkrát v Lovosicích jen trenér na běhy a výšku, moc možností mi nezbylo :)

iZUN: Na který ze svých dosavadních úspěchů jsi nejvíce pyšná?

Myslím, že celá letní sezóna 2003 byla výjimečná. 4. místo na MS 17 a bronz z EYOF, to jsou závody, na které asi nikdy nezapomenu, přestože tomu bude příští rok 10 let.

V letech 2005 až 2007 Tvoji kariéru přibrzdila dlouhá série zranění, objasníš nám, o co přesně šlo?

Začalo to problémy s achilovkou na odrazovce (odrazové noze), jenž se táhly až do listopadu 2006 a nakonec se řešily operací. Bohužel jsem se do tréninkového procesu vrátila příliš brzy a z následujícího březnového soustředění jsem si místo formy přivezla únavovou zlomeninu nártní kůstky na švihovce (švihové noze), další berle. V létě se pak ještě přihlásil zánět v kotníku. Celou nadcházející sezónu 2008 jsem se hledala, ale návrat do formy přišel až s poslední rebublikou do 22 let. Díky těmto 3 rokům atletických nezdarů jsem ale začala studovat, takže ničeho nelituji :)

iZUN: 8. května letošního roku jsi v Olomouci skočila 192 cm, a splnila tak limit B pro olympiádu. V čem se liší od limitu A?

Vzdáleností a pravděpodobností účasti. Na áčko je třeba přeskočit 195 cm s tím, že je účast na OH jistá. Béčko je měkčí, ale pokud se objeví někdo, kdo skočí stejně nebo více než 192 cm, může mě z nominace vyřadit.

Tvůj osobní rekord pochází právě z Olomouce, kde se skákalo venku. V hale máš

ale osobák pouze” 191 cm, vysvětlíš nám, jak moc se liší skákání venku a uvnitř?

Pomineme-li právě ten poslední závod, bude snadněji pochopitelné, proč se v poslední době skáče výškařům lépe v hale než venku. Poprvé jsem 190 cm skočila již v roce 2009, a to právě v hale, ovšem venku se mi to podařilo právě až letos. Je to dáno tím, že v hale jsou možnosti závodů rozšířeny i mimo oficiální stadiony a na závod postačí i malá tělocvična s mobilním umělým povrchem, pod kterým jsou obvykle parkety. Jednu z hlavních rolí hraje počasí. Teplota, déšť a vítr jsou největším nepřítelem pro všechny disciplíny. Můj halový osobák byl skvělou předzvěstí výkonnosti na léto, neboť byl skočen v posledním závodě halové sezóny, na který po doladění navázal letní osobák hned v prvním závodě sezóny letní.

iZUN: Jak zatím zvládáš vrcholový sport a studium na ČZU?

Nikdy jsem s denním studiem neměla problém. Jedinou výjimku, jež jsem dostala, bylo uvolnění z tělocviku, a místo kurzu jsem odjela na soustředění. Letos, na konci 5. ročníku, jsem odložila diplomovou práci. Po dohodě s vedoucím jsme ji odložili až za hry.

iZUN: Popíšeš nám, z čeho se skládá příprava výškařek?

Přípravy jsou individuální podle typu sportovce. Někdo zakládá na síle a někdo zase na běhání. Já jsem klasický silový typ. Kombinuji tedy činky s odrazy a technikou. Mou výhodou je, že pokud onemocním, neklesne mi fyzička, neboť naběháno stejně nemám, na rozdíl od těch, co se honí po oválu a týden či dva nicneděláním je vrátí o polovinu přípravy zpět.

iZUN: Chystáš před hrami nějakou speciální přípravu, např. soustředění?

Možnosti soustředění samozřejmě jsou. Nabízí je samotný svaz. Vzhledem k tomu, že mám staršího trenéra, jakékoliv cestování jsme vyloučili již před několika lety. Tuhle přípravu mě provázela velká řada zdravotních problémů. Hlavním cílem je tedy dát se dohromady a vydržet zdravá.

Máš před závodem nějaké speciální rituály, případně nosíš nějaké talismany?

Jsem docela pověrčivá, takže pár stereotypních věcí opravdu dělám. Letos jsem se před Evropou navíc vrátila ke své černé putovní tkaničce.

iZUN: Už víš, který den budeš přesně závodit, aby celá zemědělka mohla držet palce?

Pokud si na mě vzpomenete, tak je držte 9. 8. v 9:30 londýnského času (takže u nás v 10:30). Děkuju :)

iZUN: S jakým umístěním v závodě by jsi byla maximálně spokojená?

Přiznám se, že na otázky ohledně cílů a umístění nerada odpovídám. Jednak z pověrčivosti a také proto, že v tomto případě byla moje příprava pozdržena zraněním. Říkat, že si to tam jedu užít, není moc profesionální. A dělat, že počítám s finálovou účastí, když to nemusí klapnout ani těm největším favoritkám, taky ne.

Koho tipuješ na vítěze celé soutěže, potvrdí třeba své kvality legendární Blanka

Vlašičová?

Vítězný výkon závisí na počasí, které nám může Londýn pořádně zkomplikovat. Myslím, že mezi favoritky bude rozhodně patřit Ruska Chicherová s Američankou Lowe a o slovo se bude chtít jistě přihlásit i moje ruská vrstevnice Shkolina. Vzhledem k tomu, že Blanka loni nezazářila a letošní halovou sezónu úplně vynechala, nemám představu, s jakou formou do Londýna přijede. Zda přijede v plné polní nebo bude poznamenaná zraněním, zjistíme až v den D. O to všechno bude závod atraktivnější a zajímavější.

V čem vidíš svoji největší sílu a co je naopak Tvou nejslabší stránkou? Co je třeba ještě zlepšit, aby jsi v Londýně skočila co nejvýše?

Mou silnou stránkou je právě ona síla. Vzhledem k tomu, že výška je hlavně o hlavě, psychice a sebevědomí, je pro moje sebevědomí určitě dobře odchozená příprava s činkami, protože si můžu věřit. Moje největší slabina je dobré jídlo… a co je dobré, není zdravé :)

Jaký je Tvůj názor na klecový chov drůbeže?

Jsem jednoznačně na straně slepic. Sami je doma chováme a je vidět, že prostorný výběh na čerstvém vzduchu dělá slepici mnohem spokojenější. Takže doufám, že jim EU v příštím roce dopřeje víc než jen pár čtverečních centimetrů navíc!

Oldřišce moc děkujeme za poskytnutý rozhovor a držíme palce, aby to v Londýně bylo přesně podle jejích představ.

Oldřiška

Fotografie použité v článku pocházejí ze serverů: www.sedmicka.cz a www.all-athletics.com 

Autoři: Adam Valečka
nebo sdílej

Mrkni taky na tohle

17. 10. 2019 0

Využití volného času na ČZU? Jak jinak než sportovně!

Číst více
09. 10. 2019 0

Oh, I think I‘ve found myself a cheerleader

Číst více
26. 03. 2019 0

Poslední šance na letošní letní kurzy!

Číst více

Komentáře

Uživatel
Anonymní zemědělec
Anonymní zemědělec - 22 července, 2012 - 21:51

Hele a co takhle Bára Špotáková. Sice už dostudovala,ale proč se nepochlubit, že je odnás :)

| 24
VK
VK - 23 července, 2012 - 14:56

Už od podzimu minulého roku se snažíme Barboru dohonit. Kontaktovali jsme jí, prostřednictvím e-mailu, i telefonu, zkoušeli jsme jejího manažera a zatím se nám nepodařilo navázat žádný kontakt. O Barboře víme, ovšem zatím nám stále uniká.

| 11
AV
AV - 22 července, 2012 - 23:42

Díky za podnět ;) Myslím, že to napravíme :)

| 20

Naši partneři

Došlo k neočekávané chybě! Načíst znovu 🗙