Florbalový tým ČZU aneb borci, co ještě nejsou na konci

27. 10. 2023 0 4 Sport Zpět na Úvod
Úvodní fotka
V pondělí 23. 10. 2023 jsme se za iZUN.eu došli podívat na florbalový zápas mezi týmem ČZU a VŠCHT. Cílem naší návštěvy bylo podpořit náš univerzitní tým a zároveň o něm dát vědět širší akademické společnosti. Přes všechny úspěchy univerzitního týmu má totiž ponětí o jeho existenci jen málokterý student.

Florbalový tým ČZU aneb borci, co ještě nejsou na konci:

Kluci z florbalového týmu ČZU už několikrát dokázali, že mají namířeno opravdu vysoko. Jmenovitě bychom mohli vypíchnout tyto úspěchy: vítězové Akademických her 2021/22, vítězové Univerzitní ligy 2021/22 a 2022/23, vítězové Fakultní ligy a Florbalové bitvy (ta se bohužel v posledních letech už nekoná). Dá se tedy s klidem říci, že všechno, co jde na akademické půdě vyhrát, už kluci splnili. To ovšem není důvod přestat, a tak se v rozhovoru, který nám poskytl Honza Štědrý – trenér a hráč univerzitního týmu v jedné osobě – dozvíte, kam mají tihle borci dále namířeno. Honza oplýval optimismem, přestože v tento den se výhra nepovedla.


iZUN: Kdy a jak jsi se dostal k florbalu?


Honza: To bylo ve čtyřech letech, když jsem byl ve školce a florbal začínal být v republice známým sportem. Moje máma mě vždycky chtěla dát buď na hokej, nebo na fotbal. S hokejkou jsem si docela rozuměl a najednou se ve Střešovicích objevil florbal pro děti od nějakých pěti let, takže jsem rok čekal, než jsem se dostal k florbalu. No a vlastně od pěti let doteď, do nějakých sedmadvaceti, takže už dvaadvacet let, se honím za balónkem a je to docela zábava (smích).


iZUN: Je florbal absolutní srdcovka, nebo máš nějaké další sporty, kterým se věnuješ?


Honza: Florbal je pro mě absolutně srdcová záležitost. Zároveň hrajeme Hanspaulskou ligu a chodím s klukama hrát beach volleyball, ale když si mám vybrat, vždycky vítězí florbal. Zrovna jsem přijel z Hanspaulky z fotbalu, kde bylo asi pět stupňů, a teď jsem ve vyhřáté hale. Zapomněl jsem si boty na florbal, takže jsem hrál v normálních botách. Kluci mi museli půjčit i ponožky, protože jsem si zapomněl štulpny. Zkrátka popadnu cokoliv a jdu hrát, florbal je pro mě opravdu srdcovka.


iZUN: Hraješ raději na domácí půdě, nebo spíš drtíš soupeře jako host?


Honza: Jak sám vidíš, dnes jsme hráli venku u VŠCHT. Na místě, kde jsme šest let neprohráli. Dnes tedy přišel ten den, ale to nevadí, nandáme jim to zase příště. Asi je mi vcelku jedno, kde hraju. Tím, že jsem hrál jak první ligu, tak extraligu, je mi to vážně jedno. Samozřejmě, když hraješ venku, je to méně příjemné, protože ti to diváci dávají sežrat. Určitě je příjemnější hrát doma, kde máš svoje publikum a rodinu, ale vcelku je mi to asi jedno. Nemám preferenci.


iZUN: Jak si náš univerzitní tým vede aktuálně?


Honza: Hele vede si asi tak, že poslední čtyři roky jsme prakticky dominátoři ve všech možných ligách. Jsme vítězové předloňských Akademických her. Těch loňských ne, tam jsme se neklasifikovali kvůli určitému koeficientu, který jsem úplně nepochopil, ale letos hrajeme o to, abychom na Akademických hrách byli, což je naším hlavním cílem. Tým si zatím vede tak, že vyhrál vše, co šlo, až na dnešní zápas. Ale jsme prakticky jedničky, o tom nemám pochyb.


iZUN: Jak intenzivně tedy trénujete, když se připravujete dosáhnout svých cílů?


Honza: Tohle je velká otázka. Tím že jsem florbal převzal před nějakými sedmi lety, kdy tu bylo pár kluků, kteří hráli nějakou ligu a občas jsme si šli pinknout na nějakou fakultní ligu, jsem si řekl, že z toho chci něco vybudovat. Skrz Facebook a Instagram jsem začal dávat dohromady, kdo všechno tady z florbalu vlastně je. Tím bych chtěl vlastně pozdravit i Ondru Němečka, což je kapitán české reprezentace, který hraje za náš tým ČZU. Teď akorát studuje dálkově ve Švédsku, takže se nemohl přidat. Takhle jsem vlastně zjistil, kdo všechno na škole hraje, a postupně vznikl tým, který je na úrovni extraligy až reprezentace, protože tu hrají velmi dobří kluci. Tréninky jsou každopádně udělané tak, že všichni kluci víceméně trénují ve svých klubech, případně, když nehrají ve svém klubu, tak trénují na škole, kde mají jednou týdně trénink pod panem Švejdarem. Chtěli bychom od letního semestru zavést druhý trénink, takže by kluci trénovali 2x týdně. Když se k tomu přidá fakt, že každý týden hrajeme jeden nebo dva takové zápasy jako dnes, tak jsou kluci opravdu v zápřahu. Ti, co ještě hrají vyšší ligu nebo extraligu, tak trénují, hrají svoje zápasy, takže nakonec za sedm dní mají pět nebo šest tréninků a tři zápasy, mají toho opravdu dost. Snažím se aby kluci, kteří jsou hodně vytěžovaní, trénovali ve svých týmech a kluci, co jsou méně, aby trénovali na škole.


iZUN: Máte nějaké konkrétní cíle, ke kterým tuto sezónu směřujete?


Honza: Určitě. Jak jsem zmiňoval, teď hrajeme Fakultní ligu, kterou jsme před pár dny absolutně vyhráli za loňský rok, a to samé se bude konat příští rok v létě, kdy se chceme kvalifikovat na republikové finále Fakultní ligy. To je první cíl. Druhý cíl je pro nás vyhrát Univerzitní ligu, což je další liga, kterou hrajeme. Následně se chceme dostat do finálového turnaje, což je třetí cíl. Když se nám podaří vyhrát finálový turnaj, tak zbývá nejvyšší cíl na tuto sezónu, což jsou Akademické hry. Na Akademických hrách bychom chtěli opět uspět a přivézt ČZU zase zlato.


iZUN: Jaké jsou největší dosavadní úspěchy univerzitního týmu?


Honza: Největšími úspěchy byla naše výhra na Akademických hrách 2021/22, jsme vítězové Univerzitní ligy 2021/22, 2022/23, teď hrajeme o 2023/24, a jsme vítězové Fakultní ligy, takže jsme vyhráli všechno, co šlo. Vyhráli jsme taky Florbalovou bitvu, která už poslední tři roky nebyla. Nevím z jakého důvodu. Ale vlastně všechno, co se dá na vysokoškolské půdě florbalu vyhrát, jsme vyhráli.


iZUN: Máš nějaké konkrétní pocity z dnešního zápasu?


Honza: (Smích) Já jsem takovej, že nesnesu prohru, takže pro mě to je první porážka po hodně dlouhé době. Ale na to, že jsme tady měli hodně okleštěnou sestavu, kdy mi šest lidí zápas odřeklo, což za mě byli kluci, kteří by ten zápas určitě přetáhli na naši stranu, tak to bylo hodně znát. Ale pro ty kluky, kteří tady dneska byli, je ten zápas tady to nejvíc, na co si momentálně sáhnou, a odmakali to a snažili se. Šance byly na obou stranách, klukům z VŠCHT k nám padl jeden smolný gól, což se stává, a teď je to zkrátka jejich. Takže mrzí mě to, ale kluci to odjeli a já si myslím, že zápas to byl dobrej. Jsou zpocení, unavení a teď půjdou určitě spát.


iZUN: Poslední věc: mohou vás fanoušci někde sledovat? Koukat, jak si tým vede, jaký je rozvrh na nadcházející utkání a kam mají chodit fandit?


Honza: Určitě. Snažíme se teď hodně propagovat na instagramovém profilu czu.florbal (https://www.instagram.com/czu.florbal/ ), což je veřejný profil, na kterém je k dispozici přehled všech zápasů, které jsme hráli, i zápasů, které budeme hrát. Snažíme se také spolupracovat s fakultou PEF, aby byly vyvěšeny naše bannery na nábor hráčů i fotky ze zápasů. Je tam kontakt, na který se nám mohou ozvat případní zájemci i zajemkyně, protože nabíráme i pro ženský florbal ČZU. V budoucnu bychom chtěli zakládat i facebookové stránky, ale na to už bude asi potřeba někdo, kdo se tomu bude aktivně věnovat. 

Autoři: Radek Vlček Foto: Kateřina Lebocová
nebo sdílej

Mrkni taky na tohle

04. 04. 2022 0

„A kolik to jede?“ aneb rozhovor z garáže CULS Prague Formula Racing

Číst více
18. 03. 2022 0

Třikrát a dost. Úterní Beerliga uzavřela jednu éru.

Číst více
30. 11. 2021 0

Ohlédnutí za Suchdolskou beerligou 2021

Číst více

Komentáře

Uživatel

Naši partneři

Došlo k neočekávané chybě! Načíst znovu 🗙